Werkbelastingonderzoek (WBO)

Werkbelastingonderzoek (WBO) is een werkplekonderzoek dat duidelijk maakt hoe het gesteld is met de fysieke en mentale belasting van medewerkers. Als werkgever of HR-professional kun je dit organisatie-breed laten onderzoeken, maar ook per afdeling of zelfs per functie.

Werkbelastingonderzoek

Waarom Ter Harmsel inschakelen voor WBO?

Volgens de Arbo-wet moet je als werkgever deskundige ondersteuning regelen op het gebied van gezond en veilig werken. Met werkbelastingonderzoek biedt Ter Harmsel je die expertise. Met deze vorm van werkplekonderzoek kijken we of het werk dat je medewerkers uitvoeren aanvaardbaar of bovenmatig is en of er aanpassingen nodig zijn qua fysieke en mentale belasting. Zeker bij recidiverend verzuim bij fysieke- of mentale klachten is dit onderzoek heel waardevol om in te zetten. 

Werkbelastingonderzoek uitvoeren

De vitale voordelen van WBO

 • Je voldoet aan de Arbo-richtlijnen
 • Je toont goed werkgeverschap
 • Je houdt werknemers langer fit
 • Je bevordert goede prestaties
 • Je reduceert de kans op verzuim
Voordelen werkbelastingonderzoek

In 3 vitale stappen jouw werkplekonderzoek op orde!

Stap 1 Inzicht met WBO

Onze arbeidsfysiotherapeuten brengt de werkbelasting in kaart. Dit doen we middels het uitvoeren van functie- of taakanalyse op locatie. We kijken een uur mee over de schouder van je medewerker(s) om de factoren werkplek, werkhouding en werkdruk in beeld te krijgen. We analyseren handelingen, complexiteit van de taken , hoeveelheid taken en herstelmogelijkheden. Daarnaast vragen we met digitale vragenlijsten de genoemde factoren uit. Zo krijg je als werkgever inzicht in de werkbelasting van jouw medewerker

Ter Harmsel Bedrijfsvitaliteit creëert inzicht
Inzicht met werkbelastingonderzoek

Stap 2 Overzicht door WBO

Alle bevindingen verwoorden we in een overzichtelijk rapport, inclusief aanbevelingen en adviezen om werkbelasting van jouw medewerker aan te kunnen passen. Dit rapport lichten we tijdens een gesprek bij jou op locatie verder toe. Dit biedt je overzicht.

Ter Harmsel Bedrijfsvitaliteit biedt overzicht
Overzicht door werkbelastingonderzoek

Stap 3 Toezicht na WBO

De acties die voortvloeien uit het werkbelastingonderzoek kunnen we voor jou uitvoeren. We bepalen welke van onze interventies rond bedrijfsvitaliteit het best bij de opvolging van de aanbevelingen passen en gaan aan de slag. Bijvoorbeeld het correct afstellen van werkplekken, aanleren van een goede werkhouding of tilinstructie behoren tot de mogelijkheden. Zo houden we toezicht.

Ter Harmsel Bedrijfsvitaliteit houdt toezicht
Toezicht na werkbelastingonderzoek
Hulp nodig om jouw werkplekonderzoek uit te voeren?

Veelgestelde vragen over WBO

Voor wie kun je werkvermogenonderzoek aanvragen?

Werkvermogenonderzoek (WVO) kun je als werkgever of HR-professional voor voor je hele organisatie, per afdeling of per functie aanvragen. Of het nou gaat om werkvermogen op kantoor, thuis, in de productie of op een bouwplaats; WVO brengt overal werkvermogen in kaart.

Wie betaalt werkvermogenonderzoek?

De kosten van een werkvermogenonderzoek (WVO) betaal je als werkgever. Omdat WVO altijd maatwerk is, is de hoogte van de kosten afhankelijk van de uitgebreidheid van het onderzoek.

Is werkplekonderzoek nog nodig na RI&E?

Met Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) breng je veiligheids- en gezondheidsrisico’s in kaart voor je complete bedrijf. Maar met een werkvermogenonderzoek kijk je door een vergrootglas naar afzonderlijke werkplekken. Hierdoor krijg je nóg gedetailleerdere informatie over de arbeidsomstandigheden binnen je bedrijf.

Onze andere onderzoeken rond bedrijfsvitaliteit

Onze andere onderzoeken rond bedrijfsvitaliteit
 • RI&E

  Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) brengt de arbeidsrisico’s binnen een bedrijf in kaart.

 • Werkplekonderzoek

  Fitte werknemers, optimale prestaties en minder kans op verzuim. We onderzoeken de werkbelasting op je werkvloer.

 • PMO

  Preventief Medisch Onderzoek (PMO) geeft het juiste beeld van de fysieke én mentale gezondheid en de levensstijl van medewerkers.

In welke branche je ook actief bent Wij begeleiden jou naar bedrijfsvitaliteit
Bel ons: 0522 - 29 19 50
App ons: 06 - 39 369 477
Mail ons: info@terharmselbedrijfsvitaliteit.nl
Bezoek ons: J.C. van Andelweg 2
7951 DT Staphorst
(Medisch Centrum Staphorst)
Volg ons:
Openingstijden
Maandag: 07:30 - 21:00
Dinsdag: 07:30 - 21:00
Woensdag: 07:30 - 21:00
Donderdag: 07:30 - 21:00
Vrijdag: 07:30 - 17:30
Zaterdag: 07:30 - 12:00

Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar tussen 08.30 en 17.00 uur.