Preventief medisch onderzoek (PMO) keuring

Preventief Medisch Onderzoek (PMO) geeft het juiste beeld van de fysieke én mentale gezondheid en de levensstijl van jouw medewerkers. Het is een middel om te voldoen aan de wettelijke verplichting die sinds 2002 geldt. Deze schrijft voor dat het regelmatig aanbieden van medisch onderzoek aan je werknemers verplicht is. Rond PMO onderzoek ontzorgt Ter Harmsel je graag.

Preventief medisch onderzoek

Waarom Ter Harmsel inschakelen voor PMO?

Als werkgever of HR-professional wil jij natuurlijk graag dat je medewerkers goed omgaan met hun gezondheid en duurzaam inzetbaar blijven.Via een goed PMO kun jij je werknemers inzicht bieden in hun persoonlijke situatie, tips en tricks geven hoe het beter kan en hen positief stimuleren om actief en heel gericht aan de slag te gaan met hun gezondheid. Ter Harmsel kan een preventief medisch onderzoek op maat volledig voor je uitvoeren. 

PMO onderzoek

De vitale voordelen van een PMO-keuring

  • Je voldoet aan een wettelijke verplichting
  • Je detecteert vroegtijdig gezondheidsproblemen
  • Je creëert bewustwording rond gezondheid
  • Je draagt bij een een positieve werkcultuur
  • Je reduceert de kans op verzuim
Periodiek medisch onderzoek

Hier voeren we al PMO-onderzoek uit!

Binnen of buiten, zittend of staand, overdag of ’s nachts. Waar, hoe en wanneer jouw medewerkers hun werk ook uitvoeren, voor iedere organisatie is de leefstijl en de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers van vitaal belang. In de wijde omtrek rond Staphorst ontdekten meerdere bedrijven dat al. Van zorg tot transport en van bouw tot industrie zijn we al van waarde.

Troost Constructie
Troost Constructie
Roelof Troost, directeur
““Ter Harmsel Bedrijfsvitaliteit testte onze medewerkers tijdens een PMO-onderzoek. Vooraf werden er duidelijke afspraken gemaakt en achteraf ontvingen we een uitgebreid rapport. Daardoor kregen we een duidelijk beeld van de vitaliteit van onze medewerkers. Eventuele verbeterpunten of gezondheidswinst werden duidelijk en vrijblijvend geadviseerd. Wij zijn dik tevreden over de samenwerking.””
Gemeente Staphorst
Gemeente Staphorst
Hermanda Witter, P&O
““In 2023 lieten wij voor de tweede keer het PMO-onderzoek uitvoeren door Ter Harmsel Bedrijfsvitaliteit. Wij ervaren de samenwerking als zeer prettig en professioneel.””
Van der Sluis Transport
Van der Sluis Transport
Marco van der Sluis, eigenaar
“"Wat 10 jaar geleden begon als een eenmalig PMO-onderzoek voor onze medewerkers is uitgegroeid tot een periodiek terugkerend PMO-traject, inclusief diverse workshops, toolboxinstructies, sportbegeleiding en spoedconsulten bij verzuim. Al met al levert Ter Harmsel Bedrijfsvitaliteit een hele waardevolle bijdrage aan de algemene fitheid van onze medewerkers en het reduceren van verzuim."”
Talen Tools
Talen Tools
Claudia Mussche, HR medewerker
“Ter Harmsel voerde bij ons de PMO uit. De vragenlijsten, fysieke testen en leefstijlgesprekken verliepen probleemloos en heeft ons een goed beeld gegeven van de vitaliteit van onze werknemers. Aan de hand van het managementrapport hebben wij keuzes kunnen maken om de gezondheid/vitaliteit op peil te houden en waar nodig te verbeteren. De samenwerking met Ter Harmsel verliep heel erg prettig!”

In 3 vitale stappen jouw PMO op orde!

Stap 1 Inzicht met PMO

Vooraf bepalen we met jou als werkgever welke onderwerpen aan bod moeten komen in het  digitaal vragenlijstonderzoek en welke fysieke testen er uitgevoerd gaan worden. We werken uitsluitend met wetenschappelijk gevalideerde vragenlijsten. Daarnaast voeren we uitgebreide fysieke testen uit bij jouw medewerkers. Of het nu gaat om bloedonderzoek, longtesten, bloeddruk, spierkracht, ECG of gehoortesten, we kunnen alle testen uitvoeren die voor jouw personeel van waarde zijn.  Uitgevoerd door ervaren medisch specialisten.  Zo krijg je inzicht door een op maat gemaakt PMO onderzoek.

Ter Harmsel Bedrijfsvitaliteit creëert inzicht
PMO keuring

Stap 2 Overzicht door PMO

De resultaten van de fysieke testen leggen we per werknemer vast in een persoonlijk rapport. Deze neemt onze leefstijlcoach samen met hem of haar door, waarbij we waardevolle praktische tips meegeven, waarmee jouw medewerker direct aan de slag kan. Ook op organisatie- en/of afdelingsniveau stellen we een rapport op. Zo zie je precies hoe jouw bedrijf er als geheel voorstaat op het vlak van gezondheid en vitaliteit. Dit biedt je dankzij PMO onderzoek overzicht.

Ter Harmsel Bedrijfsvitaliteit biedt overzicht
PMO kosten

Stap 3 Toezicht na PMO

Uit het PMO-managementrapport komen aanbevelingen voort. Acties die wij voor jou kunnen uitvoeren. We bepalen samen met jou welke van onze interventies rond bedrijfsvitaliteit het best bij de opvolging van de aanbevelingen passen en gaan voor jou aan de slag. Zo houden we na PMO onderzoek toezicht.

Ter Harmsel Bedrijfsvitaliteit houdt toezicht
Medische keuring werknemers
Hulp nodig om je PMO onderzoek uit te voeren?

Veelgestelde vragen over PMO

Wanneer is een PMO verplicht?

Een medisch onderzoek moet je als werkgever volgens artikel 18 van de Arbowet periodiek aanbieden aan je werknemers. Hoe vaak en in welke vorm je als werkgever PMO moet aanbieden, is alleen vastgelegd als je medewerkers in een omgeving met schadelijke stoffen werken. In overige gevallen adviseren wij jou als werkgever om PMO om de drie jaar aan te bieden. Werknemers zijn overigens niet verplicht om een preventief medisch onderzoek te ondergaan. Tenzij PMO en de frequentie ervan in de CAO zijn opgenomen.

PMO verplicht of verstandige keuze?

Wie betaalt PMO?

Als werkgever betaal je de kosten van PMO-onderzoek. Sommige verzuimverzekeraars stimuleren jou als werkgever om PMO-onderzoek af te nemen door (een deel van) de kosten voor hun rekening te nemen. Het is immers ook in hun belang dat jouw werknemers gezond – en dus aan het werk – blijven. Houd ook het Europees Sociaal Fonds (ESF) in de gaten. Dit is een jaarlijkse subsidiepot, waarop je een beroep kunt doen bij PMO-onderzoek. We moeten hierbij wel aantekenen dat deze pot niet oneindig is.

Wat is de relatie tussen PMO en RI&E?

De uitkomsten van RI&E vormen de basis voor het inrichten van je PMO. De risico’s die naar voren komen uit RI&E neem je mee in het PMO. Informatie uit PMO vult RI&E weer aan. Knelpunten rond psychische en sociale belasting in het werk, die met RI&E niet werden gevonden, kunnen bij een PMO juist aan het licht komen. PMO kun je dus inzetten als instrument voor aanvullende risico-inventarisatie bij groepen werknemers.

Wat is het verschil tussen een PMO en een PAGO?

Zowel een PMO als een PAGO zijn gericht op het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van werknemers. Maar er zijn ook belangrijke verschillen. 

Wat zijn de verschillen tussen een PMO en een PAGO?

Onze andere onderzoeken rond bedrijfsvitaliteit

Onze andere onderzoeken rond bedrijfsvitaliteit
  • RI&E

    Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) brengt de arbeidsrisico’s binnen een bedrijf in kaart.

  • PAGO

    Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek (PAGO) maakt werkgerelateerde gezondheidsrisico’s inzichtelijk.

  • PSA

    Onderzoek naar psychosociale arbeidsbelasting (PSA) legt het verband tussen mentale gezondheid en verzuim bloot.

In welke branche je ook actief bent Wij begeleiden jou naar bedrijfsvitaliteit
Bel ons: 0522 - 29 19 50
App ons: 06 - 39 369 477
Mail ons: info@terharmselbedrijfsvitaliteit.nl
Bezoek ons: J.C. van Andelweg 2
7951 DT Staphorst
(Medisch Centrum Staphorst)
Volg ons:
Openingstijden
Maandag: 07:30 - 21:00
Dinsdag: 07:30 - 21:00
Woensdag: 07:30 - 21:00
Donderdag: 07:30 - 21:00
Vrijdag: 07:30 - 17:30
Zaterdag: 07:30 - 12:00

Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar tussen 08.30 en 17.00 uur.